+ Καλοκαιρινή Συναυλία - Summer Concert | chrisparaskevopoulos
Χρήστος
Παρασκευόπουλος
el
en
fr
Καλοκαιρινή Συναυλία - Summer Concert
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Έπειτα από μια λαμπρή συνεργασία τον Δεκέμβριο του 2014, η μέτζο σοπράνο Νικόλ Κονστάντε και ο οργανίστας Χρήστος Παρασκευόπουλος έχουν ετοιμάσει μια νέα σειρά συναυλιών, που περιλαμβάνει ιταλικό μπαρόκ, ρομαντική και παραδοσιακή Νορβηγική και Ελληνική μουσική. Η σειρά των συναυλιών θα παρουσιαστεί κατά κύριο λόγο στη Νορβηγία και την Ελλάδα το 2015 και 2016. Η πρώτη συναυλία της σειράς οργανώνεται στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, στην πόλη της Ρόδου, στις 27 Ιούνη του 2015, ώρα: 20:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι καλλιτέχνες υπόσχονται στο κοινό μια αξέχαστη και δροσερή μουσική βραδιά. Η συναυλία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και θα υπάρχει πληροφόρηση και έντυπο υλικό από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, της διεθνούς, ανεξάρτητης, ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Ελλάδα και στη Νορβηγία (στα Ελληνικά και Νορβηγικά). 


Πρόγραμμα

Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζεται το φωνητικό έργο Nisi Dominus (RV608) του Antonio Vivaldi, που θεωρείται η πιο εκτεταμένη και καλλιτεχνικά φιλόδοξη σύνθεση που γράφτηκε από τον Vivaldi για φωνή πάνω σε ψαλμό και έχει διασωθεί. Επίσης, ακούγονται τα οργανικά κομμάτια: Offertoire sur les Grands Jeux από Messe pour les Couvents του Francois Couperin και η Τοκκάτα αρ, 11 σε ντο ελάσσονα από τη συλλογή Apparatus musico organisticus του Georg Muffat.

Το δεύτερο μέρος, ξεκινάει με τις δροσερές μελωδίες των Νορβηγών συνθετών Grieg (1843-1907, γεννήθηκε στο Μπέργκεν, συνθέτης και πιανίστας) και Lindemann (1858-1930, γεννήθηκε στο Όσλο, συνθέτης και οργανίστας στο Όσλο, που τότε λέγονταν Κριστιάνια): το Double fugue (EG 184), διασκευή του ύμνου 184 του Edvard Hagerup Grieg και από το έργο Pianostykker op.29 του Peter Byrnie Lindeman: τα Ved Bækken (Andante) και Utaalmodighet (Allegretto con moto). Στη συνέχεια, παρουσιάζονται παραδοσιακά Νορβηγικά θρησκευτικά τραγούδια, όπως τα Eg veit i himmerik ei borg, Mitt hjerte alltid vanker και Herre, Jesus, gi meg nåde και το πολυποίκιλο πρόγραμμα συνεχίζει με ένα οργανικό ροδίτικο παραδοσιακό και αγαπημένα Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα: Στο’ πα και στο ξαναλέω (Μικρασία), Θαλασσάκι (Νάξος / Κυκλάδες), Μήλο μου κόκκινο (Μακεδονία), το Έχε γεια Παναγιά (Ανατολική Θράκη / Κωνσταντινούπολη), καθώς επίσης και την καντάδα του Αριστείδη Μόσχου, Σ’ αγαπώ, γιατ ‘είσαι ωραία.
Η Νικόλ Κονστάντε και ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, έμπειροι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, δημιουργούν μια δροσερή ατμόσφαιρα με ζωηρές στιγμές, πλούσιες σε συναίσθημα, ερμηνεύοντας τις απολαυστικές μελωδίες με γνώση και σεβασμό στην διαφορετικότητα των μουσικών ειδών, στοχεύοντας, παράλληλα με την διαπολιτισμική επικοινωνία, στην ανάδειξη των κοινών στοιχείων που ενώνουν τις δύο κουλτούρες, την Ελληνική και τη Νορβηγική. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, η Ελλάδα είναι μια από τις πιο αγαπημένες χώρες διακοπών για τους Νορβηγούς και η Ρόδος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού. Στη δε Νορβηγία, ο αριθμός των Ελλήνων (που ανέρχεται στους 2138, την 1η Ιανουαρίου του 2015) έχει υπεραυξηθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Καθεδρικός Καθολικός Ναός Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης - Ρόδος